Wednesday, December 20, 2006

Γοργοπόταμος και αλλα...Mέρος 2ο

Οι κομμουνιστές με προκηρύξεις τον Σεπτέμβριο αλλά και στις 5 Οκτωβρίου 1942 καταγγέλλουν την ανατίναξη του κτηρίου στο οποίο στεγάζονταν η φιλογερμανική οργάνωση «Ε.Σ.Π.Ο» (Εθνική Σοσιαλιστική Πολιτική Οργάνωσις) από την οργάνωση ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ «Π.Ε.Α.Ν» (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων). Αναφέρονται τα εξής :
«Η κομμουνιστική οργάνωσι Αθήνας δηλώνει και άλλη μια φορά πως οι κομμουνιστές καταγγέλλουν την ατομική τρομοκρατία.. «Εμείς οι κομμουνιστές σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε χρήσι του ατομικού σαμποτάζ, που ξεφεύγει από την οργανωμένη μορφή και καταντά όπλο στα χέρια του εχθρού... Η ανατίναξη της Ε.Σ.Π.Ο είναι προβοκάτσια (!), που είχε σαν συνέπεια άσκοπα θύματα!» Μάλιστα αποκαλούν την Π.Ε.Α.Ν «Αντεθνική συμμορία που τη καθοδηγούν πράκτορες του κατακτητή!»
-Κατήγγειλαν αυτή την πράξη Α) γιατί δεν την έκανε κομμουνιστική οργάνωση και φυσικά τέτοιες ενέργειες εμπόδιζαν τους κομμουνιστές να μονοπωλήσουν τον αντιστασιακό αγώνα...Β) είχαν γραμμή για αυτό το λόγο (μονοπώληση) και είτε καταδίκαζαν τις οργανώσεις ότι κάνουν προβοκάτσιες με άσκοπα θύματα είτε ότι συνεργάζονται με τους Γερμανούς!Η τακτική αυτή των κομμουνιστών ακολουθείται μέχρι σήμερα και εις τον αιώνα των αιώνων....
Επιπλέον πληροφοριακό δελτίο της 1ης Ιανουαρίου 1943 προς τα στελέχη της ΟΚΝΕ (Κομμουνιστική νεολαία Ελλάδας) γράφει :
«ΠΕΑΝ ΚΑΙ ΓΚΕΣΤΑΠΟ»
«Πριν ένα μήνα πιάστηκαν δήθεν οι αρχηγοί και τα στελέχη της ΠΕΑΝ. Λέγανε πως τους είχανε πιάσει τα τυπογραφεία, εκρηκτικά μηχανήματα, αποθήκες πυρομαχικών και σαν υπαίτιους για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ. Ύστερα λέγανε πως οι κατηγορίες ενάντιά τους ήτανε τόσο βαριές που οπωσδήποτε θα τους τουφεκίζανε. Ο Περρίκος, ένας από τους συλληφθέντες, επισκέφθηκε με άδεια τους δικούς του. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτός και η κλίκα του πρόκειται να βγουν τελείως ελεύθεροι. Αυτά δείχνουν τις σχέσεις ΠΕΑΝ και ΓΚΕΣΤΑΠΟ και τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις τους».
Και ενώ αυτά γράφει το παραπάνω δελτίο του ΚΚΕ μετά από λίγες μέρες, την 4η Φεβρουαρίου 1943 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελούνται ο Κώστας Περρίκος και η Ιουλία Μπίμπα, που συνελήφθησαν από τους Γερμανούς για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ!
Στην ανατίναξη της Ε.Σ.Π.Ο. σκοτώθηκαν : --Ο αρχηγός της Ε.Σ.Π.Ο και 31 από τα στελέχη της!! --43 Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή πάνω από τα γραφεία της Ε.Σ.Π.Ο, που ήταν λέσχη αξιωματικών των Γερμανών!
Αποτέλεσμα? : Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ!
Αυτή λοιπόν η ενέργεια σύμφωνα με τους κομμουνιστές είχε ΑΣΚΟΠΑ ΘΥΜΑΤΑ! Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Λονδίνου και της Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ (ΑΤΟΜΙΚΟ κατά τους κομμουνιστές!) στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη! Αυτοί που συμμετείχαν ήταν :
--Αντώνης Μυτιληναίος--τεχνικός οτε --Σπύρος Γαλάτης--φοιτητής Νομικής --Νίκος Λάζαρης-- φοιτητής Νομικής --Νίκος Μούρτος--Τεχνικός --Τάκης Μιχαηλίδης-- φοιτητής Χημείας --Σπύρος Στανωτάς-- φοιτητής Ανωτάτης Εμπορικής --Ιουλία Μπίμπα--Δασκάλα --Αικατερίνη Μπέση--Οικιακά
Από προδοσία συνελήφθησαν πολλά στελέχη της Π.Ε.Α.Ν αλλά και ο αρχηγός και εκτελέστηκαν στην Καισαριανή άλλοι τον Ιανουάριο και άλλοι τον Φεβρουάριο του 1943... Οι κομμουνιστές στα Δεκεμβριανά συνέλαβαν τον Νίκο Λάζαρη που δεν είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς και κατετάγη αντάρτης του Ζέρβα και τον εκτέλεσαν ως ΠΡΟΔΟΤΗ! Καταλαβαίνετε το ήθος αυτών των ανθρώπων
Εκτός από τον Χένρυ Μολ, ο ίδιος ο Έντυ Μάγιερς στο βιβλίο του «Η Ελληνική περιπλοκή», σελ 60 γράφει: «Δεν απαντούσε ο Άρης στα μηνύματα που του έστελνα. Φαινόταν να μας αποφεύγει επίτηδες»... Όταν αναγκάστηκε ο Άρης να συμμετάσχει στην επιχείρηση, ο Μάγιερς στην σελ.69 γράφει : «Από την πρώτη μας συζήτηση συμπέρανα ότι, συμφωνώντας να συνεργαστεί μαζί μας στην ανατίναξη του Γοργοποτάμου, παράβαινε τις οδηγίες των ανωτέρων του στην Αθήνα, να μη επιτίθεται σε συγκροτημένες εχθρικές δυνάμεις και ότι η παράβαση αυτή θα του στοίχιζε πιθανόν σοβαρές επιπλήξεις».
Μάλιστα ο Βελουχιώτης όπως αναφέρθηκα παραπάνω ΚΡΑΤΗΣΕ την τρίτη Βρετανική ομάδα (28 Οκτώβρη) και αντί να την στείλει στη Γκιώνα που ήταν οι άλλες δύο ομάδες την έθεσε υπό περιορισμό! Στη συνέχεια και παρά τις διαμαρτυρίες του Θέμη Μαρίνου τους περιέφερε επί 2(!) εβδομάδες προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και τους οδήγησε στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Ευρυτανίας στο χωριό Προυσός! ΜΟΝΟ όταν ο Γουντχάουζ πήγαινε να βρει το Ζέρβα, στις 8 Νοεμβρίου 1942 όταν βρισκόταν στο χωριό Χρύσω Ευρυτανίας πληροφορήθηκε τυχαία τη θέση του Μαρίνου και του Κουκ από ένα βοσκό συνεργαζόμενο με το ΕΑΜ. Τότε έστειλε 2 σημειώματα προς Άρη και Κουκ και ενημέρωνε για την πρόθεσή του να συναντηθεί με το Ζέρβα και να του ζητήσει τη συνδρομή για το sabotage και προσκαλούσε τον Άρη να συνεργαστεί με τους Βρετανούς καταδρομείς για τον ίδιο σκοπό!!!... Τότε μόνο ο Βελουχιώτης αναγκάστηκε να τους απελευθερώσει...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο Νικηφόρος στα βιβλία του, αναφέρει σαν αιτιολογία ότι προσπαθούσαν να αποφύγουν τους Ιταλούς γιατί είχε προηγηθεί μάχη τις προηγούμενες μέρες και οι Ιταλοί τους καταδίωκαν!!
Ο Θέμης Μαρίνος όμως στο βιβλίο του, διαψεύδει το γεγονός και επιμένει πως απλά ο Βελουχιώτης τους περιέφερε στα χωριά για διαφήμιση και για δόλωμα καταταγής νέων ανταρτών ενώ είχε ήδη ειδοποιηθεί για το σημαντικό της αποστολής της Βρετανικής Αποστολής!!!
Να αναφέρω εδώ κάτι πολύ σημαντικό. Ο Έντυ Μάγιερς με τη βοήθεια του Ντένις Χάμσον (έφεδρος λοχαγός καταδρομών) και του έφεδρου λοχία Γιάννη Πιστόλη μεταξύ 25 και 29 Οκτωβρίου κάνανε αναγνώριση των στόχων και τελικά αποφάσισαν να χτυπήσουν την γέφυρα του Γοργοποτάμου. Αυτό γίνεται γιατί οι μυθομανείς «συγγραφείς» της αριστεράς άλλοι γράφουν ότι πήρε πρωτοβουλία ο Άρης για το στόχο, άλλοι ότι οι Άγγλοι δεν έκαναν τίποτα γιατί ήταν 5 άτομα κτλ... Λόγω της άρνησης του ΚΚΕ και της μεγάλης καθυστέρησης του Άρη να βοηθήσει και να συμπράξει στην εκτέλεση της ενέργειας, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου είχε τελικά ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ γιατί έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1942 ενώ η μάχη του Ελ Αλαμέιν έγινε μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου 1942... και καθόλη τη διάρκεια αυτής ο άξονας έπαιρνε εφόδια κανονικότατα μέσω Ηπειρωτικής Ελλάδας!
Η επιχείρηση «HARLING» δηλαδή η ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου ξεκίνησε για να αποκόψει τον ανεφοδιασμό του άξονα κατά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν αλλά ΑΠΕΤΥΧΕ στον αντικειμενικό της σκοπό!!!! Είχε βέβαια πολύ μεγάλη σημασία τόσο στο ηθικό των Ελλήνων όσο και των Συμμάχων γιατί υπήρξε το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Οι αριστεροί διαστρεβλώνουν την ιστορία καθώς λένε πως την πρωτοβουλία είχε ο Άρης, πως η ανατίναξη ήταν το κορυφαίο γεγονός του ΒΠΠ και συνετέλεσε στη συντριβή των Δυνάμεων του άξονα(!) ΠΩΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ? Ο κομμουνιστής Αλέκος Ζωγράφος («Λαοκράτης») στο μυθιστόρημά του «Τα παρασκήνια του Γοργοποτάμου» (1988) γράφει:
«Με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942 ο αρχηγός του Ε.Λ.Α.Σ. Άρης Βελουχιώτης ανάκοψε τη μεγάλη προέλαση του Ρόμμελ και βοήθησε αποτελεσματικά στη νίκη των συμμάχων αγγλοαμερικανών σε όλα τα μέτωπα της Β. Αφρικής» (!!!!) (Σελ.36)

Και πιο κάτω :
«Δεν υπάρχει πια σήμερα καμιά απολύτως αμφιβολία πως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοέμβρη του 1942 συνετέλεσε αποτελεσματικά στη νίκη των Συμμάχων στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Από τη στιγμή που τιναζόταν η γέφυρα του Γοργοποτάμου στον αέρα, ο Ρόμμελ δεν μπορούσε να περιμένει πια εφόδια για την εκστρατεία του στη Βόρειο Αφρική από δρόμο της Ελλάδος. Ο δρόμος αυτός, όπως είναι γνωστό, κόπηκε για πολλούς μήνες» (!!!!!!). (Σελ.39)
«Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν σήμερα η τύχη της Ευρώπης, συνεπώς και της Ελλάδος, αν τον Νοέμβριο του 1942, ο αρχηγός του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης δεν είχε ανακόψει τη μεγάλη προέλαση των Γερμανικών στρατευμάτων του στρατηγού Ρόμμελ στη Β. Αφρική» (!) (Σελ 43).
Στην σελίδα 37 μάλιστα γράφει ότι... η συνέχιση της αντίστασης του Ρωσικού στρατού στο Στάλινγκραντ και στον Καύκασο σχετίζεται...με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου!
Ένας άλλος «ιστορικός συγγραφέας» (από τους πρωταγωνιστές) ο Δημήτριος Δημητρίου («Νικηφόρος»), κινείται σε διαφορετικό επίπεδο.
Στις σελίδες 149-150 του περισπούδαστου.. βιβλίου του «Γοργοπόταμος - Έλληνες αντάρτες εναντίον του Ρόμμελ» προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι μύθος όπως ισχυρίστηκε ο Κρις Γουντχάουζ σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC το 1972, η δήθεν υπαγόρευση της διαταγής επιχείρησης για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τον Άρη Βελουχιώτη.
«Η κρίση που μπορεί να γίνει πάνω στην άποψη αυτή του Κρις είναι, ότι το περιστατικό με την υπαγόρευση της διαταγής από τον Άρη παρουσιάζεται από το Νικηφόρο με τόσες λεπτομέρειες που το κάνουν απολύτως πιστευτό!!!!!!!!!»
Στην σελίδα 189 γράφει τα αμίμητα!! : «Τον πιο μεγάλο όμως ενθουσιασμό μας γέμισε ο Ατρόμητος. Ένα κοντουλό παληκαρόπουλο κιτρινιάρικο, κάτι είχε η σπλήνα του, σα φουσκωμένο κινεζάκι, δεκαεφτά-δεκαοχτώ χρονών από τα μέρη του Δομοκού. Ανέβαινε ντυμένος μια μακριά ιταλική χλαίνη, ως τις φτέρνες, και πλατιά σα ράσο. Κουβαλούσε κι έναν ιταλό αιχμάλωτο, φορτωμένο ένα σακίδιο ζάχαρη. «Που πας μωρέ Ατρόμητε?» ρωτούσαμε σκάζοντας στα γέλια. Αυτός, κοκκίνιζαν ελαφρά τα χλωμά του μάγουλα και κοίταζε αλλού. Μας έλεγαν οι δικοί του, είχε ανακαλύψει το τσουβάλι με τη ζάχαρη, τη δοκίμασε και μόλις άρχιζε να γεμίζει το σακίδιό του, κατάλαβε ότι το άλλο τσουβάλι, που απάνω του καθόταν, δεν ήταν τσουβάλι αλλά κρυμμένος Ιταλός και τον έπιασε» (!!!!!).
Βέβαια το θέμα είναι ότι μόνο 1 ιταλός στρατιώτης πιάστηκε αιχμάλωτος, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και αυτός από το Νικόλαο Ζέρβα. Στη συνέχεια δόθηκε μετά από επιμονή του Άρη στους αντάρτες του και τελικά τον μαχαίρωσε με 5 μαχαιριές 1 16χρονος (παιδί ουσιαστικά). Φρικιαστικές λεπτομέρειες αναφέρονται στο βιβλίο του Denys Hamson...
Στις σελίδες 70 και 78-82 προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν ο Βελουχιώτης δεν γνώριζε επί 45 μέρες την άφιξη και τις κινήσεις των Βρετανών αλεξιπτωτιστών ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ! (Επαρχίες Παρνασσίδος και Φθιώτιδος). Μετά όμως συμπεραίνει ότι... «δεν υπήρξε εκ μέρους του Άρη Βελουχιώτη σκόπιμη κωλυσιεργία για να συναντηθεί και συνεργασθή με τους Βρετανούς Καταδρομείς σε επιχείρηση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής» (!!!)
Ο Κρις Γουντχάουζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 31 Οκτωβρίου 1984 στο ξενοδοχείο Holiday Inn λέει τα εξής για το θέμα..:
«Ο Άρης θα έπρεπε να έμαθε για την άφιξή μας σε λίγες μέρες. Όλος ο κόσμος μπορούμε να πούμε ήξερε για αυτήν, ακόμα και οι Ιταλικές φρουρές, οι οποίες εξαπέλυσαν συχνές περιπολίες για να μας βρουν».
Ο Θέμης Μαρίνος σε επιστολή του στις 10 Δεκεμβρίου 1981 στην εφημερίδα Καθημερινή γράφει: «Ο Καραλίβανος με άλλους πέντε συντρόφους του είχαν επαφή με τον Άρην Βελουχιώτην. Επομένως ήταν αδύνατον να μη επληροφορήθη το ΕΑΜ / ΕΛΑΣ την άφιξιν των Άγγλων...»

Το μέλος του ΚΚΕ Μπέκιος Σπύρος («Λάμπρος») είναι άλλος ένας διαστρεβλωτής της ιστορίας . Στο βιβλίο του «Σελίδες από την Εθνική Αντίσταση» αφηγείται στις σελίδες 179-180 πως την 21η Νοεμβρίου 1942 (ενώ δηλαδή τα τμήματα των ανταρτών μετακινούταν προς το στόχο τους και βρισκόταν στην Καστριώτισσα) ο Άρης Βελουχιώτης τον κάλεσε, προκειμένου να του αναθέσει την εκτέλεση του τεχνικού μέρους της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου επειδή διαπίστωσε ότι οι βρετανοί και ο Ζέρβας... κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα και υπάρχει περίπτωση να τους αγνοήσει τελείως και να αναλάβει μόνος του την διεξαγωγή της επιχείρησης!!!!
Γράφει: -«Είσαι σε θέση να το αναλάβεις (το σαμποτάζ στη γέφυρα)?» -«Ναι, του απαντώ μπορώ να το αναλάβω» -«Μπορείς, αν χρειαστεί, να κάνεις και μόνος σου την ανατίναξη, χωρίς τους Εγγλέζους;» -«Ναι! Του απαντώ ξανά...Γιατί? τον ρωτώ. Υπάρχει πιθανότητα να μην έρθουν οι Εγγλέζοι;» -«Κωλυσιεργούν, μου λέει. Κι αυτοί και ο Ζέρβας. Η δουλειά πρέπει να τελειώσει. Πολύ τράβηξε»
Κουίζ : Ποιος είναι ο ψευτης ο «Λάμπρος» ή ο Βελουχιώτης?

Το ίδιο άτομο σε άλλο του βιβλίο γράφει : «Την άλλη μέρα (22 Νοεμβρίου) δεν μπόρεσαν να αποφύγουν, ξανά τη συνάντηση (εννοεί τους Βρετανούς και το Ζέρβα!!). Ο Άρης ήταν πιεστικός. «Πάμε για το σαμποτάζ χωρίς καθυστέρηση» τους δηλώνει. «Ή μαζί, ή δώστε μου τους δυναμίτες να πάω μόνος μου»» («Γοργοπόταμος, η αλήθεια που καίει», σελ 84-85)

Παρακαλώ αυτό το : «Πάμε για το σαμποτάζ χωρίς καθυστέρηση» να το κρατήσετε...
Ο ίδιος στο ίδιο βιβλίο στις σελίδες 168-169, ανακαλύπτει ότι καταστρώθηκε σχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, τη Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, το Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, τη Συμμαχική στρατιωτική αποστολή, την Ελληνική κυβέρνηση Καΐρου και το Ναπολέοντα Ζέρβα που προέβλεπε υπονόμευση της επιτυχίας ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου για να δυσφημίσουνε τον ΕΛΑΣ! Τι μανία καταδίωξης είναι αυτή και κατεβάζουν μερικοί από την γκλάβα τους ό,τι να 'ναι ρε...
Στις ίδιες σελίδες εκφράζει τη βεβαιότητα η οποία όπως γράφει ομολογείται (?) τόσο από βρετανικής όσο και από γερμανικής πλευράς : «Τα Γερμανικά και τα Εγγλέζικα συμφέροντα στην Ελλάδα ήταν ταυτισμένα στο χτύπημα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ» (!!)
Ο Μάγιερς επειδή φοβάται πλέον τη ματαίωση της καταδρομικής ενέργειας και αφού διαπιστώνει ότι ο «Ταγματάρχης Άρης» αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί με αυτόν, προσπαθεί να επικοινωνήσει με την Αθήνα και το Κάιρο. Τελικά στις 31 Οκτωβρίου 1942 παίρνει οδηγία από την ομάδα «Προμηθέας ΙΙ» να έρθει σε επαφή με το Ζέρβα και αυτός συμφωνεί. Αναλαμβάνει να συναντηθεί ο Γουντχάουζ που κάνει πραγματικό αγώνα δρόμου, για να πάει να βρει τον Ζέρβα.
Εν τω μεταξύ, ο Βελουχιώτης αν και στις 8 Νοεμβρίου αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερους τους Βρετανούς καταδρομείς και υποσχέθηκε να ακολουθήσει με τις δυνάμεις του την αποστολή προς την Σπηλιά της Στρόμης, αντίθετα πήγε δυτικότερα και περιφέρονταν στην περιοχή του χωριού Φραγκίστα Ευρυτανίας προφανώς γιατί περίμενε τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Τα δεδομένα είναι συντριπτικά! Το γεγονός ότι ο Βελουχιώτης και γενικά το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ απέφευγε την επαφή με τους Βρετανούς για να γίνει ενέργεια κατά του στρατού Κατοχής επιβεβαιώνει (και) ο Γουντχάουζ ο οποίος σε ομιλία του στις 31 Οκτωβρίου 1984 στο ξενοδοχείο Holiday Inn με θέμα : «Ο Ιστορικός ρόλος της Εθνικής Αντίστασης» είπε :
«Δεν είχα ιδέα τι έκαναν ο Άρης Βελουχιώτης ή ο Νίκος Καρβούνης κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων. Ήταν όμως φανερό ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δεν ενδιαφέρονταν να μας βοηθήσουν. Το τονίζω αυτό, γιατί ξέρω ότι έχει αναπτυχθεί ένας μύθος μεταξύ των Ελλήνων της νεώτερης γενιάς, ότι η πρωτοβουλία για την επιχείρηση του Γοργοποτάμου προήλθε από τον Άρη και τον ΕΛΑΣ. Έφτασα ακόμη να διαβάσω στον κομμουνιστικό τύπο ότι η Βρετανική ομάδα με επιμονή δική μου, σκόπιμα απέφυγε κάθε επαφή με τον ΕΛΑΣ έως ότου μπορέσουμε να βρούμε πρώτα το Ζέρβα. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο : Ο Άρης αποφάσισε τελικά να μας βοηθήσει μόνο και μόνο επειδή βρήκαμε το Ζέρβα...» ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ?
Στις 13 Νοεμβρίου, όταν ο Ζέρβας έφτασε στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας πληροφορήθηκε από τους χωρικούς ότι ο «μυστηριώδης ταγματάρχης Άρης» βρίσκεται στο διπλανό χωριό Φραγκίστα. Τότε με σημείωμα που του έστειλε του ζητούσε να συναντηθούν στο χωριό Βίνιανη. Αυθημερόν ο Βελουχιώτης συμφώνησε. Έτσι στις 14 Νοεμβρίου 1942 έγινε η ΠΡΩΤΗ συνάντηση μεταξύ Ζέρβα, Άρη και Γουντχάουζ όπου εκεί ο Ζέρβας του ζήτησε να συμμετάσχει στην ενέργεια
Καταρχήν ο Βελουχιώτης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα πραγματοποίησης της ενέργειας και επιπλέον είπε ότι δεν είχε πάρει σχετική εντολή εκ μέρους της κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ Αθηνών (ΚΚΕ). Τότε του πρότεινε ο Ζέρβας να τον ακολουθήσει στην πορεία του για τη Γκιώνα εν αναμονή της απάντησης...
Επειδή προφανώς ο Βελουχιώτης κατάλαβε πως αν αρνηθεί το ΣΜΑ θα αποκηρύξει το κομμουνιστικό κίνημα, θα δυσφημίζονταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ και ταυτόχρονα ο ΕΔΕΣ θα προβαλλόταν σαν η μοναδική δύναμη πραγματικής Εθνικής αντίστασης του είπε : «Καλά στρατηγέ, θα έρθω μαζί σας. Πάω να συνεννοηθώ με τους ομαδάρχες μου»
Παρόλα αυτά η ηγεσία του ΚΚΕ για να αποτρέψει τον «αμφιταλαντευόμενο» Βελουχιώτη να συμμετάσχει στην ενέργεια στέλνει εκπροσώπους της επιτροπής του ΕΑΜ Λαμίας που τον συνάντησαν στις 16 Νοεμβρίου στο χωριό Κολοκυθιά Φθιώτιδας για να τον αποτρέψουν.
Ο Κρις Γουντχάουζ στην ίδια ομιλία λέει τα εξής ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ : «Το ιστορικό γεγονός που θέλω να τονίσω είναι ότι ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΖΕΡΒΑ η επιχείρηση ΔΕΝ θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί. Ο Άρης δεν είχε ενδιαφέρον για τη στρατηγική του Συμμαχικού Γενικού Στρατηγείου στη Βόρειο Αφρική. Αν είχε, θα είχε πάρει επαφή μαζί μας έξι εβδομάδες νωρίτερα. Αποφάσισε να έρθει μαζί μας την τελευταία στιγμή, απλώς και μόνο επειδή είδε ότι θα ήταν βλαβερό για τον ΕΛΑΣ αν έμενε απ' έξω»
Ενώ γινόταν αυτά, στις 13 Νοεμβρίου στο Κερασοχώρι επισκέφθηκε το Ζέρβα ο αντάρτης του ΕΛΑΣ Δημήτρης Κουτσοκώστας και του έδωσε επιστολή του έφεδρου αξιωματικού «Άθω Ρουμελιώτη» (Σωκράτης Γκέκας). Με την επιστολή αυτή προειδοποιούσε το Ζέρβα για σχεδιαζόμενη δολοφονία εναντίον του από το Βελουχιώτη. Επίσης ο Άρης άφησε τον «Ερμή» (Βασίλης Πριόβολος) με δύναμη 20 αντρών στην Βίνιανη. Έτσι άφησε και ο Ζέρβας 15 άντρες και τον απόστρατο ταγματάρχη Βασίλειο Καντιάνη για να καλύψει τα νώτα του...
Ο Κουτσοκώστας τώρα τη νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου συνελήφθη από το Βελουχιώτη στην περιοχή Βαλαόρα-Τοπόλιανα Ευρυτανίας και κατηγορήθηκε σαν «προδότης» και «αποστάτης του ΕΛΑΣ» Την πρωτοφανή βαρβαρότητα του θανάτου του περιγράφει ο Κ. Κόκκινος στο βιβλίο του «1942-1945 Τα χρόνια της κρίσης» (Σελ. 90). Δεν θα σταθώ εδώ όμως αλλά στο γιατί?
Ο «Άθως Ρουμελιώτης» (Σωκράτης Γκέκας) βρισκόταν σε σοβαρή αντιδικία με τον Άρη για τα γεγονότα της 10ης Ιουλίου 1942 όπου ο Βελουχιώτης απήγαγε το γιο του γαιοκτήμονα Μαραθέα που δολοφονήθηκε στο χωριό Τσόμπα Δομοκού Φθιώτιδας και ζητούσε λίτρα 100 εκ. Δραχμές! Μάλιστα παρά την καταβολή των λίτρων από τη μητέρα του παιδιού Κλεοπάτρα Μαραθέα ("Ελεύθερο Βήμα", 27 Σεπτεμβρίου 1942) και την αντίδραση των μελών της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ ο Αρης σκότωσε τον 14χρονο με τα χεράκια του ενώ μπεκρόπινε,και έριξε το πτώμα του σε ασβεστοκάμινο για να εξαφανιστούν τα ίχνη!
Επίσης ο «Άθως Ρουμελιώτης» υποστήριζε το διαχωρισμό των Περιφερειακών διοικήσεων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έχοντας την αναγνώριση των τοπικών οργανώσεων του ΕΑΜ Ευρυτανίας, διεκδικούσε τη γενική αρχηγία του ΕΛΑΣ Ευρυτανίας ενώ διακήρυττε μετά την εκλογή του την αυτονομία του ΕΛΑΣ...
Για το συντονισμό της ενέργειας τώρα, ο Έντυ Μάγιερς γράφει (για το Ζέρβα): «Του εξήγησα την αποστολή μου. Του έδωσα όλες τις πληροφορίες που είχα συγκεντρώσει για τις τρεις γέφυρες και για τις φρουρές του εχθρού σ' αυτές και στην περιοχή της καθεμιάς και του ανάλυσα λεπτομερειακά το σχέδιο που είχα καταστρώσει για την επίθεση στη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Του πρόσφερα τους άντρες και τα μικρά εφόδια που είχα στη διάθεσή μου και του ζήτησα ν' αναλάβει τη διεύθυνση της επιχείρησης. Του είπα ότι θα ήμουν ευτυχής να θεωρηθώ σαν επιτελάρχης του» (!!!) («Ελληνική περιπλοκή», σελ. 67)
Στις 19 Νοεμβρίου 1942 συναντήθηκαν ο Μάγιερς, ο Ζέρβας και ο Βελουχιώτης (με καθυστέρηση 2 ημερών λόγω της συνάντησης με τους εκπροσώπους της επιτροπής του ΕΑΜ στην Κολοκυθιά). Για να δούμε τι γράφει ο Λοχαγός Ντένις Χάμσον... :
«Την άλλη μέρα (19) έγινε σύσκεψη αρχηγών. Ο Ζέρβας και ο Άρης συναντήθηκαν με τον Κρις και τον Έντυ. Ήταν καχύποπτοι ο ένας για τον άλλο. Δεν είχαν συναντηθεί πότε, ανήκαν σε διαφορετικά κόμματα και είχαν εγκατασταθεί σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Αυτή ήταν η πρώτη και η μόνη φορά που συναντήθηκαν φιλικά και συνεργάστηκαν και οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην παρουσία τη δικιά μας και στην ανάγκη. Τους εξηγήσαμε τον αντικειμενικό μας σκοπό- την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ο Άρης έφερε αντιρρήσεις στην αρχή. Είπε πως έχει πληροφορίες από την επιτροπή του ΕΑΜ στη Λαμία πως η πρόθεσή μας ήταν γνωστή και θα ήταν τρέλα να επιτεθούμε στη γέφυρα. Ο Ζέρβας και εμείς το αψηφήσαμε αυτό και είπαμε στον Άρη χωρίς περιστροφές ότι μπορούσε να αποχωρήσει, αν ήθελε, και ότι εμείς πάντως θα προχωρούσαμε. Τότε ο Άρης υποχώρησε κάπως απρόθυμα»

No comments: